het paard als coach 

Paarden reageren altijd in het hier en nu, wat gebeurt er op dit moment en handelen daarnaar. Daardoor zijn ze objectief, zonder oordeel of vooroordeel, geen eigen agenda. Wel zijn paarden gevoelig voor wat niet in overeenstemming is doordat ze de kleinste signalen oppakken, ook signalen waar wij ons (nog) niet bewust van zijn. Voor een paard is dit een noodzaak als kudde- en prooidier.

 

Doordat de paarden in staat zijn de kleinste signalen en veranderingen in je handelen of gedrag op te pakken, geven ze je veel nieuwe inzichten. Paarden voelen als geen ander lichaamstaal en energie aan. Ze weten het direct als je A zegt, maar B bedoelt. Daarmee geven ze aan wat er speelt bij jou, zelfs als dat nog onbewust is. Door de reactie van het paard krijg je informatie over wat jij nodig hebt om in balans te zijn.

Hoe werkt equine assisted coaching? 

Equine Assisted Coaching, ook wel coachen met paarden genoemd, is een vorm van persoonlijke begeleiding, met het paard, op basis van gelijkwaardigheid en ervaringsgericht. Het is een eerlijke vorm van coachen met als uitgangspunt dat iedereen de oplossing voor zijn of haar vragen zelf in zich heeft. 

 

De feedback van het paard maakt je bewust van de gevolgen van je gedrag en gedachten en je handelen. Dit inzicht helpt je om weer in je kracht te staan en dicht bij jezelf te blijven. De interactie met de paarden geeft je inzicht in jezelf en tevens handvatten hoe met situaties in het dagelijks leven, privé of werk, om te gaan.

Ervaringsgericht & oplossingsgericht

Door activiteiten met het paard of in het bijzijn van de kudde uit te voeren doen al je zintuigen mee. Tijdens de coachsessie doen we een activiteit afgestemd op wat jou bezig houdt in het hier en nu. Of je nu wel of geen coachvraag of thema hebt, de ervaring leert dat altijd naar boven komt wat in het hier en nu zichtbaar mag worden. 

Coach en paard werken samen met jou met als doel dat je jezelf (beter) leert kennen, je eigen mogelijkheden leert benutten en eventueel leert omgaan met beperkingen. Jouw ervaring en beleving staan centraal. Door middel van vragen begeleid ik jou om de antwoorden op jouw vragen in je zelf te vinden met behulp van de feedback die het paard daarbij geeft. Daarna heb je de mogelijkheid om direct de nieuwe inzichten en de door jouw bedachte oplossingen in de praktijk te oefenen. Het resultaat ervaar je door de feedback die het paard je wederom geeft. Het geeft je alle kans om te experimenteren met verschillende oplossingen op waar je tegen aan loopt of wat je wilt veranderen.

Voor wie en wanneer

Coachsessies met paarden kunnen je helpen op allerlei gebieden. Van het maken van keuzes (bijv. wel of niet van baan veranderen), het stellen van grenzen of het beste uit je zelf halen. Meer weten op welke gebieden de paarden en ik je kunnen helpen? Kijk dan op deze pagina: Voor wie en wanneer

Ter info

Coachsessies vinden altijd plaats naast het paard en niet op het paard. Ervaring met paarden is niet nodig. Is een activiteit met het paard een stapje te ver, dan kunnen we ook prima met de kudde coachen aan het hek van de weide.